Our Story

Passie voor kunststof

Sinds 2010 zijn we bij Metron Technics bezig als matrijzenmaker met het bouwen van spuitgietmatrijzen en kunststof spuitgieten.Matrijzen maken we steevast uit staal. Het is een bewuste keuze om in China te produceren. Daaruit volgt dat vele klanten op een goedkopere manier toch te kunnen genieten van de voordelen van spuitgieten. Matrijzen geproduceerd in China zijn goedkoper en behoren tot de top !

Het kantelpunt om van frezen of 3D printing over te stappen op spuitgieten ligt rond de 150 to 250 stuks. Dit is naargelang de afmetingen en complexiteit van uw product.

We zijn een Belgische firma met ons eigen atelier en machines in China. Tevens voldoen wij aan een aantal belangrijke eisen van onze Europese klanten :

technisch tekenen en ontwerpen van kunststofproducten
Matrijzenbouw en spuitgieten van kunststofproducten
Spuitgieten van kunststof producten en assemblage door Metron Technics
Product laten maken ?

Neem zeker ook met ons contact op. Productie in ons atelier China levert een aantal voordelen :

  • Gemiddelde productietijd matrijzen : +/- 35 dagen
  • Uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding
  • Top service en flexibel
Offerte nodig ?

Om snel een offerte te kunnen maken hebben we een aantal gegevens nodig :

  • 3D file in STP of IGS formaat
  • Technische tekening met maten
  • Gewenst materiaal ABS, PP, PC, PS, HDPE, PC-ABS
  • Aantal

We kunnen natuurlijk eerst uw product bespreken om zo tot de beste oplossing te komen. Indien nodig begeleiden we u bij het ontwerp of kunnen we een product voor u ontwerpen.

Onze diensten

Kunststof spuiten

Zowel kleine onderdeeltjes als grotere producten kunnen we in kunststof spuiten op onze machines tot 520 Ton. Reeksen vanaf 1000 stuks zijn geen probleem. Gebruikte materialen zijn ABS, PC, PP, PE, HDPE, PVDF, POM

Kunststof spuitgieten en matrijzenbouw
Omspuiten of Over-molding

Met deze techniek wordt kunststof over een ander materiaal gespoten. Dat kan een andere kunststof zijn, kunststof over metaal of kunststof over een elektrische kabel of printplaat.

kunststof overmolding spuitgieten
Ontwerpen

Heel wat klanten vragen ons om hun kunststof onderdelen te ontwerpen. Er zijn immers enkele specifieke voorwaarden om een stuk de kunnen produceren met een matrijs.

ontwerp kunststof onderdeel verlichting
Ontwerpen in 3D van een kunststof connector

Spuitgieten van kunststof producten

Matrijzen

Om te spuitgieten wordt gebruik gemaakt van stalen spuitgietmatrijzen. Deze matrijzen worden  gebruikt in spuitgietmachines tot 520 ton.. Een matrijs is een eenmalige investering, maar laat toe om op een economische manier complexe onderdelen te produceren.

De normale levensduur van een matrijs is 100 000 tot 300 000 shots. Echter is dat afhankelijk van de gebruikte staalsoort. Vaak kunnen meerdere onderdelen in 1 matrijs. Het is een repititieve en redelijk snelle manier om behuizingen en allerhande kunststof producten te vervaardigen.

Productietijd

We produceren matrijzen in ongeveer 35 werkdagen. Daarna doen we een proefspuiting. Als het resultaat van de proefspuiting in order is dan versturen we één of meerdere samples op ter goedkeuring. Eenmaal de samples goedgekeurd zijn kunnen we de series produceren.

Het hele process van inplannen tot productie, maar ook ontbramen en kwliteitscontrole neemt ongeveer 20 dagen in beslag.

Voor reeksen van 500 tot 5000 stuks per jaar zullen we meestal maar 1 caviteit voorzien in de matrijs. Vanaf 5000 per jaar kunnen we naar 2 of 4 caviteiten gaan. Matrijzen met 1 caviteit zijn goedkoper. De productiekost van de kunststof onderdelen zal iets hoger zijn.

Caviteiten

Kunststof spuitgieten is uitermate rendabel. Vooral als men in heel grote oplages produceert. De matrijs hieronder afgebeeld heeft 12 caviteiten. Met 12 caviteiten produceren we 12 onderdelen per cyclus. Daardoor gaat de productiekost drastisch omlaag voor elk onderdeel. Echter is de matrijs een stuk duurder in aanschaf. Dat wordt helemaal terug verdiend door de grote aantallen die er mee geproduceerd worden.

spuitgieten met stalen spuitgietmatrijzen met 12 caviteiten
kunststof productie : spuitgieten en matrijzenbouw

Spuitgieten

Kunststof spuitgieten is een industrieel process. Daarbij spuiten we kunststof onder hoge druk in een matrijs of mal. Deze kunststof is in dik vloeibare toestand. Dat is omdat deze opgewarmd is tot de plastische temperatuur. De matrijs blijft gedurende een bepaalde tijd gesloten. Deze tijd is afhankelijk van bepaalde factoren. Een goed ontwerp reduceert de productietijd.

Er zijn dus 3 parameters die ingesteld worden op de spuitgietmachine :

  • Druk
  • Temperatuur
  • Tijd

Elke soort kunststof heeft andere parameters. Daarenboven is ook de krim van elke grondstof anders. De caviteit in de matrijs is steeds groter gemaakt dan het uiteindelijke product. Dat is net omwille van die krim. Eenmaal het kunststof product uit de matrijs komt zal het krimpen. Zo kan een onderdeel gemaakt uit POM tot 20% krimpen.

Onderdelen met een te grote wanddikte kunnen zelfs uren later nog krimpen. Alweer is het belangrijk om een kunststof product correct te ontwerpen.

Kunststof granulaat is de grondstof voor spuitgieten

Welke kunststof ? Grondstof ?

De toepassing van het eindproduct bepaalt mee welke grondstof gebruikt wordt. Uiteraard is er een prijsverschil tussen de diverse soorten kunststof.

Goedkope onderdelen waarbij afwerking niet zo belangrijk is worden vaak uit PP (Polypropyleen) gemaakt, omdat dit is een sterk materiaal is met hoge chemische resistentie. Door de prijs wordt het veelal gebruikt voor tuinmeubelen. Echter is het dan weer onmogelijk om PP te verlijmen.

We gebruiken meestal ABS of een blend van PC en ABS voor behuizingen van elektronica . Dit is omwille van de robuste eigenschappen, temperatuursbestendigheid en afwerking. PC zorgt voor een stijver en slagvaster product.

Sterke en slijtvaste onderdelen worden in PA66 en POM gemaakt.

Wij spuitgieten ook in PA6 en PA66, PS, PE, HDPE, HIPS, LDPE, en meer. En tevens gebruiken we glasvezelversterkte kunststof en UV resistente kunststof.

Enkele klanten