Spuitgieten in polycarbonaat

Wilt u een kunststof product spuitgieten in polycarbonaat ? Of een andere grondstof ?

Sinds 2010 zijn we bij Metron Technics bezig met spuitgieten van kunststof producten en matrijzenbouw in China.   Het is een bewuste keuze om in China te produceren. Het biedt de mogelijkheid voor vele klanten om op een goedkopere manier toch te kunnen genieten van de voordelen van spuitgieten. Matrijzen geproduceerd in China zijn goedkoper en behoren tot de top !

Technisch tekenen en ontwerpen van producten
Matrijs uit staal vervaardigd
Spuitgieten van kunststof producten en assemblage door Metron Technics

Spuitgieten van kunststof producten

Matrijzen

Om te spuitgieten wordt gebruik gemaakt van stalen spuitgietmatrijzen. Deze matrijzen worden  gebruikt in spuitgietmachines tot 520 ton.. Een matrijs is een eenmalige investering, maar laat toe om op een economische manier complexe onderdelen te produceren.

De normale levensduur van een matrijs is 100 000 tot 300 000 shots. Echter is dat afhankelijk van de gebruikte staalsoort. Vaak kunnen meerdere onderdelen in 1 matrijs. Het is een repititieve en redelijk snelle manier om behuizingen en allerhande kunststof producten te vervaardigen.

Productietijd

We produceren matrijzen in ongeveer 35 werkdagen. Daarna doen we een proefspuiting. Als het resultaat van de proefspuiting in order is dan versturen we één of meerdere samples op ter goedkeuring. Eenmaal de samples goedgekeurd zijn kunnen we de series produceren.

Het hele process van inplannen tot productie, maar ook ontbramen en kwliteitscontrole neemt ongeveer 20 dagen in beslag.

Steel mold for plastic injection

Caviteiten

Kunststof spuitgieten is uitermate rendabel. Vooral als men heel grote oplages produceert. De matrijs hieronder afgebeeld heeft 12 caviteiten. Met 12 caviteiten produceren we 12 onderdelen per cyclus. Daardoor gaat de productiekost drastisch omlaag voor elk onderdeel. Echter is de matrijs een stuk duurder in aanschaf. Dat wordt helemaal terug verdiend door de grote aantallen die er mee geproduceerd worden.

spuitgieten met stalen spuitgietmatrijzen met 12 caviteiten

Voor reeksen van 500 tot 5000 stuks per jaar zullen we meestal maar 1 caviteit voorzien in de matrijs. Vanaf 5000 per jaar kunnen we naar 2 of 4 caviteiten gaan. Matrijzen met 1 caviteit zijn goedkoper. De productiekost van de kunststof onderdelen zal iets hoger zijn.

Spuitgieten

 

Spuitgieten van kunststof producten is het process waarbij we kunststof onder hoge druk in een matrijs spuiten. Deze kunststof is in dik vloeibare toestand. Dat is omdat deze opgewarmd is tot de plastische temperatuur. De matrijs blijft gedurende een bepaalde tijd gesloten. Deze tijd is afhankelijk van bepaalde factoren. Een goed ontwerp reduceert de productietijd.

Er zijn dus 3 parameters die ingesteld worden op de spuitgietmachine :

  • Druk
  • Temperatuur
  • Tijd

Elke soort kunststof heeft andere parameters. Daarenboven is ook de krim van elke grondstof anders. De caviteit in de matrijs is steeds groter gemaakt dan het uiteindelijke product. Dat is net omwille van die krim. Eenmaal het kunststof product uit de matrijs komt zal het krimpen. Zo kan een onderdeel gemaakt uit POM tot 20% krimpen. Bij spuitgieten in polycarbonaat krimpt een onderdeel minder.

Onderdelen met een te grote wanddikte kunnen zelfs uren later nog krimpen. Alweer is het belangrijk om een kunststof product correct te ontwerpen.

Kunststof spuitgieten in ABS van ventilator behuizing
Spuitgieten van kunststof producten
kunststof producent en matrijzenbouwer
Kwaliteitscontrole van kunststof producten na spuitgieten

Welke kunststof ? Grondstof ?

De toepassing van het eindproduct bepaalt mee welke grondstof gebruikt wordt. Uiteraard is er een prijsverschil tussen de diverse soorten kunststof.

Goedkope onderdelen waarbij afwerking niet zo belangrijk is gaan we spuitgieten in Polypropyleen, omdat dit is een sterk materiaal is met hoge chemische resistentie. Door de prijs wordt het veelal gebruikt voor tuinmeubelen. Echter is het dan weer onmogelijk om PP te verlijmen.

We gebruiken voor behuizingen van elektronica meestal spuitgieten in ABS of een blend van PC en ABS. Dit is omwille van de robuste eigenschappen, temperatuursbestendigheid en afwerking. PC zorgt voor een stijver en slagvaster product.

Sterke en slijtvaste onderdelen worden in PA66 en POM gemaakt. Maar we kunnen die ook spuitgieten in polycarbonaat.

Wij spuitgieten ook in PA6 en PA66, PS, PE, HDPE, HIPS, LDPE, en meer. En tevens gebruiken we glasvezelversterkte kunststof en UV resistente kunststof.