Kunststof spuitgieten is bedoeld voor massaproductie van onderdelen. Daarbij is elk onderdeel identiek qua afmetingen, kleur en afwerking. Als je bedenkt dat een molding cyclus van ongeveer 10 seconden tot enkele minuten duurt kan je gemakkelijk uitrekenen hoeveel onderdelen er via spuitgieten geproduceerd worden. Meestal brengt met zelfs  meerdere caviteiten met hetzelfde onderdeel of verschillende onderdelen in één matrijs onder. Dat maakt de spuitgietmatrijs wel duurder, maar tevens kan men meer onderdelen produceren binnen een bepaalde tijd en wordt de productiekost lager. Bij Metron Technics kan je de matrijskosten laten berekenen zodat je op voorhand goed weet waar je aan begint.

Om te spuitgieten wordt gebruik gemaakt van stalen spuitgietmatrijzen. Deze matrijzen worden  gebruikt in spuitgietmachines tot 520 ton. Een matrijs is een eenmalige investering, maar laat toe om op een economische manier complexe onderdelen te produceren.

De normale levensduur van een matrijs is 100 000 tot 300 000 shots. Echter is dat afhankelijk van de gebruikte staalsoort. Vaak kunnen meerdere onderdelen in 1 matrijs. Het is een repititieve en redelijk snelle manier om behuizingen en allerhande kunststof producten te vervaardigen.

Wat bepaalt nu de kostprijs van een spuitgietmatrijs?

1. Het aantal producten per spuitgietcyclus

We bepalen de grootte en opbouw van de matrijs aan de hand van het totaal aantal te produceren onderdelen. Van 500 tot 5000 stuks hebben we genoeg aan een enkelvoudige matrijs. Hierbij wordt slechts 1 exemplaar van het onderdeel gevormd per cyclus. Vanaf 5000 tot 50000 stuks is het aangewezen om meerdere caviteiten te voorzien in de matrijs zodat per cyclus bijvoorbeeld 2 of 4 onderdelen geproduceerd worden. En voor heel grote oplages vanaf 100 000 stuks en meer zullen we het aantal caviteiten in de matrijs verder opvoeren ofwel de spuitgietcyclus korter maken. Uiteraard wordt de investering in de matrijs een pak duurder, maar die kan je dan weer afschrijven op grotere aantallen van het te produceren werkstuk. Laat daarom de matrijskosten berekenen door een professioneel bedrijf als Metron Technics.

2. De complexiteit van het spuitgiet onderdeel

Naarmate de compexiteit van het onderdeel toeneemt zal de kostprijs van de spuitgietmatrijs toenemen. Schuiven dienen om openingen te maken dwars op de sluitrichting van de matrijs. Deze hebben een grote impakt op de complexiteit. Daarnaast zijn er ook allerhande bewegende systemen om schroefdraad en snap-fits te vormen. Telkens mag je rekenen op een meerkost.

3. Het te spuitgieten materiaal

Bepaalde grondstoffen vloeien beter dan andere. De hardheid van het materiaal heeft een invloed op de sluitage van het binnenoppervlak van de caviteiten. Daarenboven vergroot het gebruik van vulmiddelen zoals grafiet en glasvezel de snelheid van die slijtage.

4. Materiaal van de kernen.

Het gebruikte materiaal voor productie van de matrijskernen bepaalt de levensduur en de kostprijs van de matrijs. Dus als men wil anticiperen op productie van grote aantallen dan moet men een harde staalsoort gebruiken om de matrijskernen te produceren. Met name, hard staal is minder onderhevig aan slijtage.

Productietijd van spuitgietmatrijzen.

We produceren matrijzen in ongeveer 35 tot 45 werkdagen. Daarna doen we een proefspuiting. Als het resultaat van de proefspuiting in order is dan versturen we één of meerdere samples op ter goedkeuring. Eenmaal de samples goedgekeurd zijn kunnen we de series produceren.

 

Steel mold for plastic injection

Heb je een offerte nodig ?

Om snel een offerte te kunnen maken hebben we een aantal gegevens nodig :

  • 3D file in STP of IGS formaat
  • Technische tekening met maten
  • Gewenst materiaal ABS, PP, PC, PS, HDPE, PC-ABS
  • Aantal

We kunnen natuurlijk eerst uw product bespreken om zo tot de beste oplossing te komen. Indien nodig begeleiden we u bij het ontwerp of kunnen we een product voor u ontwerpen.